Kringbijeenkomst

Kringbijeenkomst

Op onze kring-avonden, die elke 3e vrijdag van de maand om 20.00u. in de Kadans in Best beginnen, komen allerlei zaken betreffende orchideeën aan de orde, zoals:

  • Lezingen over een bepaald orchideeëngeslacht of een reisverslag, meestal met een powerpoint presentatie
  • Een kleine tentoonstelling, een showtafel vol bloeiende planten van de leden
  • Keuring van de planten op de showtafel
  • Bespreking van de kweekwijze van enkele van de showtafel planten
  • Regelmatig een verloting van orchideeën, de loten daarvoor zijn slechts €0,50 per stuk
  • Verkoop van planten
  • Verkoop van potmaterialen, meststoffen etc.

Contact met andere leden, onder het genot van een kop koffie (of iets anders) neemt een belangrijke plaats op de kringavonden in. Veel leden hebben zich gespecialiseerd in  één of meer geslachten en helpen u graag bij het uitzoeken van de juiste kweekmethode voor die bepaalde planten als daar vragen over zijn.

Lezing

Vaak wordt een lezing verzorgd door een lid van onze kring of door een gastspreker. Meestal is dat een specialist op gebied van een orchideeën-geslacht.

Ook zijn reisverslagen populair die inzicht geven in de natuurlijke omgeving waarin orchideeën groeien. Vaak wordt de lezing aangevuld met informatie over het land, cultuur, flora en fauna waar de orchideeën voorkomen.

Al met al zijn deze lezingen zeer leerzaam en worden ze ook goed gewaardeerd door onze leden.

Keuring

Door enkele speciaal opgeleide keurmeesters worden planten, die door onze leden meegenomen zijn, gekeurd. De keuring gaat volgens de richtlijnen van de Nederlandse Orchideeën Vereniging aan de hand van een standaard formulier.

Aan de keuring is een competitie verbonden, die drie categorieën bevat. Deze categorieën zijn: Beginners, Gevorderden en Superkwekers. Na elk kalenderjaar wordt de stand van zaken opgemaakt. De winnaars (1ste, 2de en 3de plaats) van elke categorie worden beloond met een beker of trofee . De winnaars van 1ste plaats worden extra beloond met een wisselbeker, die zij een jaar lang als  trotse bezitter in de betreffende categorie in hun bezit mogen houden. In het reglement voor keuring staat hoe je naar een moeilijker categorie kunt promoveren.

Zie ook de “competitie foto’s” pagina waar de winnaars per jaar op staan.

Plantbespreking

Meestal worden enkele planten van de showtafel besproken door een keurmeester of, zoals op deze foto te zien, door een gastspreker. Vaak gaat het dan om een plant waar iets bijzonders over te vertellen valt, zoals een extra moeilijk te kweken exemplaar, een zeer zeldzaam exemplaar of vragen aan de eigenaar hoe hij zoveel bloemtakken aan deze plant heeft gekregen. En natuurlijk gaat dit interactief: leden kunnen ook additionele vragen stellen of hun eigen kweekwijze aan de orde stellen.

Plant van de Maand

Door de aanwezige leden wordt elke maand uit het aanbod op de showtafel een “plant van de maand”gekozen.

De winnaar wordt beloond met een medaille en een foto op deze site, zie “Plant van de maand”, waar alle foto´s van de laatste jaren staan. 

De naam van de plant en de eigenaar staan daar ook vermeld.

Veiling

Twee maal per jaar wordt er een plantenveiling georganiseerd. Dat is een prima manier om je collectie uit te breiden voor een schappelijke prijs. Dit is ook een goede manier om eigen planten te verkopen. Voordat er gekeurd wordt is er gelegenheid tot het bekijken van het aanbod, zodat je voorbereid bent op het moment dat er geboden gaat worden.

De veilingmeester(s) weten altijd een goed advies te geven over de aangeboden plant. Bovendien is een veiling altijd reuze gezellig.

Een klein deel van de opbrengst is voor de verenigingskas.

Route

De locatie voor onze avonden kun je hier vinden:

Buurthuis Kadans,

Sint Jozefstraat 1,

5684 TS  Best.