Kringbijeenkomst

Kringbijeenkomst

Op onze kring-avonden, die elke 3e vrijdag van de maand om 20.00u. in de Kadans in Best beginnen, komen allerlei zaken betreffende orchideeën aan de orde, zoals:

  • Lezingen over een bepaald orchideeëngeslacht of een reisverslag, meestal met een powerpoint presentatie
  • Een kleine tentoonstelling, een showtafel vol bloeiende planten van de leden
  • Keuring van de planten op de showtafel
  • Bespreking van de kweekwijze van enkele van de showtafel planten
  • Regelmatig een verloting van orchideeën, de loten daarvoor zijn slechts €0,50 per stuk
  • Verkoop van planten
  • Verkoop van potmaterialen, meststoffen etc.

Contact met andere leden, onder het genot van een kop koffie (of iets anders) neemt een belangrijke plaats op de kringavonden in. Veel leden hebben zich gespecialiseerd in  één of meer geslachten en helpen u graag bij het uitzoeken van de juiste kweekmethode voor die bepaalde planten als daar vragen over zijn.

Lezing

Vaak wordt een lezing verzorgd door een lid van onze kring, of door een gast. Meestal is dat een specialist op gebied van een orchideeën geslacht.

Ook zijn reisverslagen populair, wat inzicht geeft in natuurlijke omgeving waarin orchideeën groeien, vaak afgewisseld met cultuur, land- en volkenkunde.

Al met al zijn deze lezingen zeer leerzaam en worden ze ook zeer gewaardeerd door onze leden.

Keuring

Door enkele speciaal opgeleide keurmeesters worden planten, die door onze leden meegenomen zijn, gekeurd.

De keuring gaat volgens de richtlijnen van de Nederlandse Orchideeën Vereniging aan de hand van een standaard formulier. Aan de keuring is een competitie verbonden, die drie categorieën bevat. Deze categorieën zijn: Beginners, Gevorderden en Superkwekers. De winnaars van elke categorie worden beloond met een beker of trofee en zijn een jaar lang de trotse bezitter van de wisselbeker in de betreffende categorie. In het reglement voor keuring staat hoe je naar een moeilijker categorie kunt promoveren.

Zie ook de “competitie foto’s” pagina waar de winnaars per jaar op staan.

Plantbespreking

Meestal worden enkele planten van de showtafel besproken door een keurmeester of, zoals op deze foto te zien, door een gastspreker. Vaak gaat het dan om een plant waar iets bijzonders over te vertellen valt.

Plant van de Maand

Door de aanwezige leden wordt elke maand uit het aanbod op de showtafel een “plant van de maand” gekozen.

De winnaar wordt beloond met een medaille en een foto op deze site, zie “Plant van de maand”, waar alle foto´s van de laatste jaren staan. 

De naam van de plant en de eigenaar staan daar ook vermeld.

Veiling

Twee maal per jaar wordt een plantenveiling georganiseerd. Dat is een prima manier om je collectie uit te breiden voor een schappelijke prijs. Voordat er gekeurd wordt is er gelegenheid tot het bekijken van het aanbod, zodat je voorbereid bent op het moment dat er geboden gaat worden.

De veilingmeester(s) weten altijd een advies te geven over de aangeboden plant. Bovendien is een veiling altijd reuze gezellig.

Een klein deel van de opbrengst is voor de verenigingskas.

Route

De locatie voor onze avonden kun je hier vinden